Clúster 6 - Alimentación, bioeconomía, recursos naturales, agricultura y medio ambiente
Este clúster tiene como objetivo reducir la degradación del medio ambiente, detener e invertir el declive de la biodiversidad en la tierra, las aguas interiores y el mar y gestionar mejor los recursos naturales a través de cambios transformadores de la economía y la sociedad en las zonas urbanas y rurales.
Además también pretende garantizar la seguridad alimentaria y nutricional sostenible a través del conocimiento, la innovación y la digitalización en la agricultura, la pesca, la acuicultura y los sistemas alimentarios, y dirigirá y acelerará la transición hacia una economía circular baja en carbono y eficiente en recursos y una bioeconomía sostenible, incluida la silvicultura.
El Clúster será clave para cumplir los objetivos del EU Green Deal, al tiempo que contribuirá también en gran medida a otras políticas como An economy that works for people, y A Europe fit for the digital age.
En relación con el EU Green Deal, las iniciativas más relevantes cubiertas son: Climate Action, Farm to Fork Strategy, EU Biodiversity Strategy, Circular Economy Action Plan, Zero Pollution Ambitions and the New Industrial Strategy for Europe.
Áreas de intervención:
- Observación del medio ambiente.
- Biodiversidad y recursos naturales.
- Agricultura, silvicultura y zonas rurales.
- Mares, océanos y aguas interiores.
- Sistemas alimentarios.
- Sistemas de innovación de base biológica en la bioeconomía de la UE.
- Sistemas circulares.
El programa de trabajo con las convocatorias lo pueden descargar en el siguiente enlace.
Las tres orientaciones estratégicas y los impactos esperados de este clúster 6 se recogen en el Plan estratégico de Horizonte Europa 2025-2027:
- Green transition
- Digital transition
- A more resilient, competitive, inclusive and democratic Europe
- Foster the sustainable use of natural resources across various sectors, ensuring respect for planetary boundaries and inclusivity.
- Restore biodiversity by implementing measures across the entire economy to put it on a path to recovery.
- Advance the transition to sustainable, low-footprint, and inclusive agriculture and food systems, ensuring safe, nutritious, healthy, and affordable food for all, thereby guaranteeing food and nutrition security.
- Promote a circular economy by increasing resource efficiency from design to disposal.
- Support the bioeconomy and bio-based systems to replace carbon-intensive and fossil-based industries, enhance stakeholder participation along value chains, and strengthen the resilience of rural and coastal communities.
- Create a toxic-free environment by reducing water, air, and soil pollution to levels that are no longer harmful to human health and natural ecosystems.
- Strengthen the resilience of agriculture, food systems, forestry, and the blue economy through responsible biodiversity and water stewardship, leveraging nature-based solutions.
- Develop new governance models aligned with the European Green Deal’s objectives.
- Leverage the digital transition, including AI adoption, to enhance the sustainability of agriculture, forestry, food systems, circular and bio-based sectors, the sustainable blue economy, pollution reduction, and climate resilience.
Destinations - Work Programme:
- Destination – Biodiversity and ecosystem services.
- Destination – Fair, healthy and environment-friendly food systems from primary production to consumption.
- Destination – Circular economy and bioeconomy sectors.
- Destination – Clean environment and zero pollution.
- Destination – Fair, healthy and environmentally-friendly food systems from primary production to consumption.
- Destination – Resilient, inclusive, healthy and green rural, coastal and urban communities.
- Destination – Innovative governance, environmental observations and digital solutions in support of the Green Deal.